SVATBA - svatební místo

by - října 02, 2021



srpen 2020 

Do svatby sice ještě rok, ale hned po zasnoubení jsme začali mapovat situaci svatebních míst v okolí Olomouce a celkově střední Moravě. Pro někoho to může být brzy, ale já jsem za to opravdu ráda, protože jsme měli trochu vyšší nároky a čím dřív začneme, tím větší šance, že najdeme takové místo, které splní všechny naše požadavky. Jelikož máme oba poměrně velkou rodinu a jen taková ta hodně blízká rodina vycházela na 60 osob celkem, věděli jsme, že musíme hledat nějaké větší místo. Kamarádů "naštěstí" nemáme zase tolik, takže celkem nám to vyšlo na nějakých 70-80 osob. Situaci nám ještě trochu zkomplikoval fakt, že část hostů přijela z různých koutů Česka a Evropy, takže jsme potřebovali minimálně 10 pokojů k ubytování. Strašně se nám navíc líbila představa, že nebudou všichni ujíždět brzo domů, ale naopak zůstanou déle a ráno se ještě společně nasnídáme.
Právě ubytování byl docela problém. Většina svatebních míst, které jsme vážně zvažovali, nabízela pouze kolem 5 pokojů k ubytování. Což by nestačilo ani na ty, kteří přijedou zdaleka, natož třeba pro rodiče.
Ještě abych nezapomněla. Dost nároční jsme byli na vzhled celého místa, interiéru i ubytování. Rozhodně jsme nechtěli nějaký kulturák na vesnici, obyčejnou restauraci nebo něco takového starého a nepěkného. Především kvůli tomu, že jsem architektka a tak jsem to chtěla mít z pohledu architektonického krásné a ještě nejlépe takové, abychom našim hostům ukázali, jak vypadá povedená práce architekta. Takové místo se nám dokonce povedlo najít, ale nakonec jsme se pro to místo nerozhodli. Důvody rozepíšu níže. 
Jelikož jsme chtěli mít svatbu v červnu nebo červenci, což je v sezóně, vůbec nelituji toho, že jsme to začali řešit tak brzo. Některé termíny už sice byly zarezervované, ale pořád zbývalo více těch volných a tak jsme se mohli v klidu rozhodovat a postupně začít poptávat i další záležitosti, které je dobré řešit co nejdříve - oddávajícího, fotografa, video a podobné.

Obecně vzato, všechno je lepší začít řešit dřív, zvlášť pokud je člověk náročnější nebo má nějakou představu. Pokud plánujete taky svatbu kolem Olomouce nebo někde na střední Moravě, určitě se vám bude hodit několik tipů na svatební místa, která jsme zvažovali, popřípadě o kterých víme, protože ne všechny jsou na webech v katalogu svatebních míst. Nejvíce zmapovaných jich je kolem Prahy a celkově v Čechách, ale Morava s Slezsko je na tom o dost hůř. To však neznamená, že tady ty krásná místa nejsou. 

Nejvíce jsme hledali na webech:
malinaphoto.cz/blog/objevil-jsem-dokonaly-mista-na-svatbu - skvělý článek s tipy přímo od svatebního fotografa

Co jsme tedy zvažovali my a proč?

Náš první a opravdu velký favorit. Zamilovala jsem se na první pohled. Architektonické zpracování a místo pro oddávání mě pohladilo po architektonické duši. Ty výhledy, materiály, koncept řešení. Sousedící zvonička "Strážkyně Beskyd" úplně dokonalé místo pro obřad. Všechno se nejprve zdálo opravdu perfektní. Problém nastal, když jsem se tam chtěla dovolat. Dva dny trvalo, než jsem se paní manažerce dovolala, buď měla hlasovovu schránku nebo poslala sms, že nemůže. To mě poměrně dost zklamalo, ale byla jsem z toho místa tak moc paf, že jsem byla ráda, že mají ještě volný termín. Ceník však na příští rok vůbec neměli a navíc měli pro rok 2020 minimální útratu 140 000 Kč (na další rok chtěli zdražovat). Což je celkem hodně, ale paní manažerka říkala, že se do toho počítá jídlo, pronájem místa, ubytování, výzdoba a prostě spoustu věcí. S vyšší částkou jsem počítala, takže mi to nepřišlo zas tak hrozné, pokud by se do toho vlezlo opravdu hodně věcí. Vyprosila jsem si alespoň ceník na 2020, ze kterého ale kromě jídla nebylo možný skoro nic vyčíst a navíc ty ceny byly snad vyšší jak v Praze, takže jsme od toho pomalu začali upouštět. Taky z důvodu toho, že ubytovat přímo na hotelu by se dalo jen pár hostů a zbytek by byl ve vedlejším hotelu a z toho už by se pochopitelně cena za ubytování nepočítala do útraty. 
Neměli jsme sice nějaký cenový limit, ale když jsme to tak zhruba počítali, tak by nás to vyšlo zbytečně draze a to my ty peníze radši investujeme do něčeho, u čeho budeme 100% spokojeni. Kromě toho by né všichni hosté určitě chtěli zůstat do dalšího dne a o to dříve by odjížděli, protože by to domů měli hodinu cesty.




Restaurace Archa

Doporučení jsme dostali na restauraci s opravdu nádherným interiérem, která se nachází u Zoo Na Kopečku, kousek od Olomouce. Domluvili jsme si schůzku a byli opravdu moc příjemně překvapeni. Obřad je možné mít venku na paloučku v lesíku, hned naproti restaurace a v případě špatného počasí i přímo uvnitř restaurace. K dispozici jsou dvě terasy - jedna přímo do zoo a druhá ke vstupu. Přímo naproti restaurace je velké dětské hřiště a asi 50 m před resaurací i vstup do samotné zoo. Což s sebou nese první mínus v podobě návštěvníků, kteří jsou v blízkosti restaurace. Restaurace tak nemá žádný vlastní venkovní volný plac, který by poskytoval větší soukromí nebo byl nějak uzavřený. Kromě krásného interiéru je super i dispozice malinko do L, v jedné části je svatební tabule a ve druhé může být taneční parket a zábava. Restaurace má i 5 pokojů k ubytování. Což nám nestačilo a právě tohle byl stěžejní důvod, proč jsme se pro ni nakonec nerozhodli. Ale byla našim opravdu velkým favoritem. Manažer Jakub byl moc milý a vtipný, doporučil nám i dj a oddávajícího - ty jsme z morálních důvodů nakonec nevyužili, když jsme se nakonec rozhodli pro jiné místo. 
Bonus, který na jiných místech není byl i v možnosti soukromé prohlídky zoo pro hosty nebo zábava v podobě paní přímo ze zoo, která by přinesla pár zvířat a bylo by možné se s nimi vyfotit. Třeba tančícího a mluvícího papuška. To nám přišlo originální a super nápad na oživení svatby. 
Pokud tedy nepotřebujete ubytování, rozhodně doporučuji zvážit tuhle restauraci :)





Penzion Fojtství

Jen kousek od restaurace Archa je svatební uzavřený areál fojtství. Krásný zrekonstruovaný historický objekt se soukromou zahradou a možností mít i celou svatbu v případě pěkného počasí venku. Ubytování je také pouze v 5 pokojích, ale pokoje jsou vícelůžkové, takže se dá ubytovat zhruba dvojnásobek hostů co v restauraci Archa. Největším bonusem je tedy soukromí a zahrada s terasou. Jako velké mínus, kvůli kterému jsme tohle místo hodně brzy zavrhli bylo to, že sál je v 1. patře. Pokud by bylo pěkné počasí (a my i přesto měli svatební tabuli v sále v patře), část hostů by chtěla být venku a celá svatba by se tím rozdělila na dva tábory. Navíc dj a parket je taky v 1. patře, takže o to hůře by se lidi lákalo tančit, popřípadě účastnit se nějaké svatební zábavy. Tomuhle jsem se chtěla vyhnout + navíc nám ani tak nestačil počet dostupných pokojů, takže to pro nás taky nebylo dobrou volbou. Komunikace s manažerkou probíhala rychle a měli pěkně zpracovaný svatební katalog/ceník.




Dvůr Honětice

Zrekonsturovaný areál na Moravě mezi Kroměřížem a Brnem. Nejvíce nás okouzlil koupací biotop v areálu. Pro menší svatby (nebo zimní) nabízejí pronájem restaurace, ale pro letní svatby je k dispozici venkovní bar - tak říkají většímu prostoru pro až 160 osob. V případě špatného počasí je možné mít i stan. Ubytování je zde možné v penzionu. Celý areál je jen pro Vás a kromě jezírka je v areálu i pivní sklep nebo třeba mini farma, kde jdou půjčit koně pro svatební projížďku. Super místo pro obřad nebo focení je velký ořešák, který je vám také k dispozici. Mému snoubenci se však styl svateb ve stodole nelíbí, proto jsem si tento areál sice uložila, ale vážně jsme ho nezvažovali. Mně osobně se to líbí hodně a myslím, že by to bylo skvělé místo na svatbu. 



Dům u parku

Nádherný sál v Olomouci, který je vhodný i pro větší svatby. Obřad je možné mít venku, ale ubytování není k dispozici. Díky poloze je však možné ubytování zařídit kdekoliv v okolí. Víc informací bohužel nevím, protože místo nesplňovalo více našich požadavků.





Naše hostina


Hotel Prachárna 

Láska na druhý pohled. Na ten první si totiž moc nevzpomínám, ale prý mi ho můj snoubenec ukazoval a já řekla, že tam to bude moc drahý. Když jsem místo našla tedy napodruhé, věděla jsem, že je to ono. Všechno, co jsme chtěli to splňovalo. Hotel se nachází kousíček od Olomouce a má takový soukromý, ale neoplocený areál na okraji města. Splňuje všechny naše větší i menší požadavky. Jezírko v blízkosti, volný travnatý plac kolem, obřad na pěkném místě venku, ubytování pro dostatek hostů (případně i pro ty, kteří by to domů neměli zas tak daleko), pěkný sál s přímým vstupem na terasu a věřte nebo ne, ceny stejné nebo trošku nižší než v ostatních, které jsme vážněji poptávali. Komunikace taky na super úrovni, dokázali nám hned poslat poměrně podrobný ceník (část ceníku je dokonce rovnou na webu, což dost usnadňuje prvotní rozhodování), odepisovali rychle a na schůzku se teď domlouváme. Snad tedy nebude něco, co by nám naše nadšení zkazilo, protože u tohle místo je pro nás favoritem číslo 1 se třeba hvězdičkama a podtržítkem. 

Aktualizace po svatbě: S výběrem místa jsme krok vedle opravdu neudělali. Podrobněji se rozepíšu v některém z příštích článků.

Další tipy na svatební místa na Moravě:

Zámek v Lipníku nad Bečvou -  obřad probíhá v konírně přímo na zámku u zámeckého parku. Pro svatební hostinu je v Lipníku rekonstruované kulturní centrum Echo, které je pro svatbu jak dělané. Byla jsem zde na několika svatbách a bylo to super.
Restaurace v parku Michalov v Přerově - docela pěkná restaurace přímo v Parku
Zámek Křtiny severovýchodně od Brna
Eko farma Sádky
Náš mlýn - nádherné místo, bohužel jsem ho objevila až v době, kdy my už jsme měli vybráno




You May Also Like

2 komentářů

  1. Jeee, konečně článek!!! A ještě navíc takový pěkný!! Moc gratuluji ke svatbě a přeji krásná společná léta! :))
    Místa jsou krásná... já sama nevím, jaké bych si vybrala. Těším se na další článek. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Jedno místo hezčí než druhé :-) . My jsme měli svatbu v jedné upravené stodole nedaleko od nás. Dělají se tam svatbu a různé společenské akce. Je to fajn místo :-) . Svatbu jsme měli před měsícem a všechno vyšlo perfektně. Měla jsem krásné svatební šaty, půjčené boty, modré náušnice, nový náramek , starou sponu ve vlasech, tak jsem snad podle tradic splnila všechno, co jsem měla :-) .

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář:)