Výlet na Plitvická jezera

by - srpna 11, 2019


     Když někomu v létě řeknete, že jedete do Chorvatska, většina si asi vybaví tu klasickou válecí dovolenou u moře. Sice říkám klasickou, ale ve skutečnosti jsem ji nikdy nezažila. A to ani letos, přesto, že jsem Chorvatsko poprvé v životě navštívila. Cílová destinace však nebyla u pobřeží, nýbrž ve vnitrozemí. Jak už nadpis článku prozrazuje, ten cíl byly právě Plitvická jezera. Budu doufat, že nejsem sama, kdo tam ještě nebyl, jelikož je to velmi navštěvovaná destinace, až tolik, že by možná stálo za to, návštěvnost trochu víc regulovat, aby nám té krásy trochu zbylo i pro další generace. 
     Plitvická jezera jsou nejstarším a největším národním parkem Chorvatska. Naprosto chápu, že patří i mezi nejnavštěvovanější atrakce v Chorvatsku. Jedná se o skupinu jezer propojených mnoha vodopády a to celé v nádherné a velmi zachovalé přírodě. Dokonce je zde tak vzácná flóra, že jsou místa, kam turisté nesmí. Jedno z těch míst je louka, na které volně roste 42 druhů orchidejí a 16 druhy lilií.
     Na tento rychlo-výlet jsem vzala mamku, byl to takový dárek k narozeninám. Cestovaly jsme přes noc a celý den strávily právě v tomto areálu. Byla jsem opravdu uchvácená tou krásnou přírodou, průzračnou vodou a překrásnými vodopády. Přístupná část parku je poměrně velká a nabízí několik tras různé časové náročnosti. Nejdelší trvá 8 hodin. Je možné se taky dopravovat menší lodí mezi třemi stanicemi na největším jezeře a nebo použít autobus, který převáží na jedné straně areálu. My jsme si cestu tak nakombinovaly podle sebe a nešly přímo nějakou doporučenou trasu, využily jsme jak autobus, tak přívoz, ale zároveň toho opravdu dost nachodily. Terén je náročný tak akorát, jen určitě není vhodný pro kočárky nebo vozíčkáře. Cestičky jsou totiž často dost úzké, těsně nad vodou a bez zábradlí, do kopce a po úzkých schodech. 
     To procházení nádhernou přírodou trochu kazí dojem množství turistů, zvlášť v období léta, kdy jich tam je nejvíce, což se odráží i na ceně vstupného. My jsme tam byly těsně před prázdninami a vyšlo nás vstupné trochu méně, než by stálo o týden později. Pokud byste se rozhodli taky jen pro takový výlet na otočku, spíš to doporučuji mimo hlavní sezónu.

     Do areálu je možné si nosit vlastní jídlo i pití, ale můžete se občerstvit i tam na třech hlavních záchytných bodech. Žádný extra velký výběr jídla tam ale nečekejte, jsou tam hlavně smažené a takové nezdravé věci. 









     Na tu krásu se člověk opravdu nemohl vynadívat. Trochu jsem se bála, že budu zklamaná, protože fotky na internetu jsou často foceny jen z pár těch opravdu krásných míst, několikrát upravované a kdo ví co ještě, ale vůbec to tak nebylo. Národní park je opravdu nádherný a zaručuji, že zklamaní nebudete. Pokud jsem vás teda trochu navnadila, více informací můžete najít přímo na webu: www.np-plitvicka-jezera.hr









You May Also Like

8 komentářů

  1. V Chorvatsku jsem nikdy nebyla a o tomto místě ani neslyšela, ale musím říct, že to je dechberoucí! :-) Ty fotky jsou nádherné, ty barvičky...nemůžu se vynadívat! :-) Věřím, že sis to musela užít a je to krásný zážitek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že alespoň někdo tohle místo neznal. Byla to fakt nádhera, tak pokud budeš mít někdy příležitost, určitě doporučuji :)

      Vymazat
  2. Toto místo neznám, ale podle těch fotek to vypadá nádherně až bych možná nevěřila, že to je v Chorvatsku :D fakt krásný :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherné fotky, úchvatné místo a ty barvy... Zatím jsem tam nebyla, ale věřím, že jednou se tam také podívám :) V Chorvatsku jsem vždy zažívala právě ty klasické dovolené.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to je krásne! Vždy som obdivovala fotky z tohto miesta :)

    FRENCHSTYLE

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné fotky, nádherná příroda! I když jsem v Chorvatsku byla již několikrát, tyto jezera jsem zatím bohužel nenavštívila, ale někdy bych se moc ráda podívala :)

    OdpovědětVymazat
  6. Už dlouho mým Plitvická jezera na seznamu míst, která musím navštívit. A po shlédnutí tvých fotek a přečtení článku bych se tam nejradši vydala hned!

    OdpovědětVymazat
  7. Holky děkuji za reakce, jak už píšu v článku, za návštěvu to určitě stojí, tak pak dejte vědět jak se vám tam líbilo :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář:)