Tento článek je především pro zájemce o studium architektury, které ještě neodradil můj článek o tom, zda je studium opravdu tak hrozné. Všem, co se i přesto rozhodli do toho jít, moc gratuluji, přeji mnoho energie a dopředu je mi jich líto. Jelikož jsem už oficiálně dokončila tu delší část studia, ráda bych se podělila o některé užitečné informace, které bych já před studiem ocenila. Některé se budou hodit i studentům na jiných školách a jiných oborech, ale pár jich bude i konkrétnějších.
Zhruba před čtyřmi měsíci jsem na instagramu slibovala recept na tenhle čokoládový dort. Byl to úplně můj první dort, co jsem pekla sama a musím říct, že se fakt povedl. Jsem totiž extra vybíravá a dost přísná na věci, které se nazývají "čokoládové" a přitom takové vůbec nejsou. Tenhle dort byl ale fakt výbornej po všech stránkách, recept jsem převzala TADY, pouze jsem upravila nějaké drobnosti dle svých chutí a možností.
Brusel je město, které mě nikdy nějak zvlášť nelákalo. Z fotek mi připadalo takové chladné a neosobní. Navíc mě lákají hlavně ty lokality, kde je teplo, svítí sluníčko a tak. Chápete. Tak nějak se to ale stalo. Najednou jsem se ocitla v Belgii, ještě k tomu omylem koupila letenku zpět o den později než sem chtěla a tak bylo přirozené zkusit Brusel prozkoumat a využít té příležitosti.
Už od prvních pár chvil, co jsem tam byla mi přišlo, že se Brusel jmenuje od slova brutální. Architektura je tam tak jiná. Tak velká až obrovská. Ani ne do výšky. Spíš hmotou, objemem a tím, jak na vás působí. Významné stavby kolem sebe často nemají ani tolik prostoru, aby vůbec vynikly. Takže si je nemůžete pořádně prohlédnout, pokochat se, natož si je nějak krásně vyfotit.
Rok se s rokem sešel a já zase odjela na týdenní kurz na zahraniční univerzitu. Letos jsem odjela na kurz: Digital methods for building design and planning do Lovaně, Belgie. Celé to bylo úplně jiné než minulý rok v Miláně. A pokud vás zrovna nezajímá, co se celý týden dělo, minimálně fotky vidět musíte.
Na naší fakultě se jako pokračování bakalářského studia architektury nabízí dva magisterské obory. Jeden totožný jako bakalářské, architektura a stavitelství (A+S), jako druhý architektura a urbanismus (A+U). V době, kdy jsem začala uvažovat nad druhou možností, jsem hledala různé informace o tom, jaké to studium urbanismu je. Jelikož tam jde ale sotva 1/5 lidí, informací jsem moc nenašla. Jediné co, tak že je to mnohem víc v klidu. Taková informace mi však logicky nestačila, proto bych chtěla dnešní článek věnovat právě tomu, proč jsem se pro urbanismus vlastně rozhodla, co mě tak ovlivnilo, jaké to tedy je a zda toho lituju.
Tak a je to pryč. Já vím, už víc jak měsíc, ale pořád ty pocity ve mě zůstávají. Rok 2018 byl tak silnej a stalo se v něm několik věcí, které mě energií dobíjí ještě teď. O nějakých z nich jsem se tady na blogu ani nezmiňovala, takže tento článek nebude jen o vzpomínání na již zmíněné události. Navíc mi to přijde jako mnohem delší doba než "jen" 365 dní. Rozhodla jsem se z každého čtvrtletí vybrat ty nejdůležitější události a zhodnotit, proč pro mě tak důležité vlastně byly.
Po dvou letech jsem si zase udělala výlet do Liverpoolu. Tentokrát byl hlavní důvod návštěva mojí úžasné kamarádky a taky koncert Alana Walkera v Manchestru s přítelem. Do Liverpoolu jsme přiletěli ve čtvrtek kolem třetí hodiny odpoledne a jeli se ubytovat do hotelu přímo v centru, jelikož se kamarádce protáhla rekonstrukce domu. První noc jsme měli naplánovanou v Liverpoolu, druhou v Manchestru a další dvě zase v Liverpoolu. Po ubytování jsme zamířili na procházku po centru, na nákup do Primarku a na večeři do restaurace, kde kamarádka pracuje. Nejen, že jsem byla ohromená tou atmosférou, ale zamilovala jsem se do pizzy a limonády, co tady mají. Určitě tedy doporučuji, pokud se do Liverpoolu chystáte. Restaurace je přímo v centru a jmenuje se Wildwood.
Letos to je poprvé, co jsem já sama zkoušela dělat nějaké cukroví, jelikož mám kuchyň jen sama pro sebe a nemusím se dělit se spolubydlícíma. Je velká a prostorná a hlavně má elektrickou troubu. A právě dnes bych se chtěla podělit o jeden jednoduchý, ale hlavně celkem zdravý recept. Jelikož ráda mlsám čokoládové věci, ale jak všichni víme, takové mlsání není nic zdravého, tohle je super alternativa. Hlavně mi to zachutnalo mnohem víc než jakékoliv jiné cukroví.
Nedávno jsem se v rámci svého neustálého sebevzdělávání v oblasti interiéru, zúčastnila workshopu, který pořádal Czechdesign. Tento workshop se pořádal ve spolupráci s firmou Blum, kteří vyrábí kování do kuchyní. Nedávno otevírali nový showroom a právě v něm se tento workshop konal. Nejprve bych rada zhodnotila jen workshop a v druhé části článku se zmínila především o showroomu samotném, protože mě vážně nadchnul.