Čokoládový dezert
Suroviny na základ dezertu:
- 5 vajec
- 250g hořké čokolády (procento kakaa zvolte dle sebe)
- špetka soli
Postup:
Nejprve si dáme rozpustit čokoládu do vodní lázně a dáme si rozehřívat troubu na 250°.
Mezitím si rozdělíme žloutky a bílky z vajec.
Žloutky jemně rozmícháme/rozšleháme, do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme do tuhé pěny tak, aby se nevylila při otočení nádoby.
Poprvé se mi povedlo vyšlehat bílek tak, že sem ho fakt dokázala překlopit, aniž by se mi vylil, jupí! |
Rozpuštěnou čokoládu smícháme se žloutky a do vzniklé hmoty jemně vmícháme našlehané bílky.
Krém, či hmotu (nevím jak to nazvat :D) vylijeme do nádoby, ve které budeme péct. Já jsem si ji předtím lehce vymazala máslem, protože jsme neměli pečící papír.
Nádobu potom vložíme do rozehřáté trouby na přesně 8 minut. Podle toho, jak velkou máte nádobu, tudíž jak vysoký základ je, bude základ propečený. Vevnitř by měl být takový mělký, jakoby nedopečený. Já jsem ho měla moc nízký a navíc jsem pekla v plynové troubě, kterou tak tak umím zapnout, takže je možný, že jsem tam měla víc než 250° a tak ho mám takový více propečený, tím pádem více tuhý, než měl být.
Po vytažení z trouby necháme 30 minut odležet vytažený a potom ho dáme vychladit do lednice asi na 12h.
Jak ho dále upravíte je čistě na vás a vaší fantazii, já jsem používala čokoládu s 70% a 85% kakaa, takže jsem to měla hodně hořké a chtěla jsem to trochu osladit. Ozdobila jsem ho tedy bílou a mléčnou čokoládou a ještě trochu posypala oříšky. Další variantou však může být šlehačka, krém nebo si ho můžete celý zalít čokoládou.
Snad se vám recept líbil a někdy ho zkusíte, opravdu ho doporučuji :)
0 komentářů
Děkuji za komentář:)