Co nás učí vysoká škola?

by - února 28, 2020



Jsem toho názoru, že studovat vysokou školu jen kvůli nějakému titulu nebo rodičům je hloupost. Stejně tak vybírat si školu, která bude co nejlehčí, to je taky špatně. Ve spoustě oborů vysokou školu nepotřebujete a váš úspěch se bude odvíjet pouze od vašich zkušeností, znalostí a pracovitosti. Je prostě strašná ztráta času několik let studovat něco, co ve skutečnosti potřebovat nejspíš nebudete a navíc vás to ani nebaví. Za těch několik let si totiž můžete budovat něco, co vám dává větší smysl. Jenže pokud už jste vysokou školu, která, jak to vypadá, vám je teď k ničemu, vystudovali nebo jste ji nedokončili, třeba díky tomuto článku zjistíte, že to zas tak k ničemu nebylo. Kromě nových kamarádů z vysoké je tady i několik důležitých věcí, které nás učí každá vysoká škola bez ohledu na obor studia.




Zodpovědnost

Jako první užitečnou "vlastnost" bych zmínila určitě zodpovědnost. Každý, kdo na vysokou jde, tam doufám jde kvůli tomu, aby se něco naučil, aby sám sebe dovedl blíž jeho vysněné práci. Jste tam tedy úplně dobrovolně a tak k vám taky všichni přistupují. Nikoho nezajímá, proč jste nesplnili úkol, proč nejste připraveni na konzultaci. Všem je úplně fuk, jestli při práci makáte, abyste vůbec mohli studovat, jestli se vám rozvádí rodiče, máte doma dvě děti, děláte vrcholově sport nebo jestli se necháváte vyživovat od rodičů a vaše jediná starost je škola. 
Všichni posuzují pouze vaše výsledky ve škole, to jak kvalitně provedenou práci odevzdáte a jak ji obhájíte. Je to prostě jen na vás, jak zodpovědně ke studiu budete přistupovat. Nikdo vám nebude hlídat důležité termíny, shánět vám podklady nebo za vás dělat úkoly. Naučí vás to spoléhat se jen sami na sebe. Ze začátku to pro někoho může být lehce náročné, ale brzo si bude muset zvyknout. Nic jiného mu nezbude a navíc jsme přece už dospělí.


Přístup k informacím

Během těch let budete doslova zahlceni informacemi. Některé z nich načerpáte na přednáškách, jiné si budete muset vyhledávat na internetu a v knihách a občas si je budete muset posbírat přímo v terénu. To vás naučí je nejen správně vyhledávat, ale i si je ověřovat z různých zdrojů, zpracovávat a následně je umět používat. Rozšíří se vám obzory, kde všude si informace vlastně můžu najít, že neexistuje jen knihovna a Google. Už nebudete spoléhat jen na jeden zdroj a hlavně si budete umět vytvořit vlastní názor, protože zanalyzujete informace z více zdrojů. Možná se i naučíte všechno zpochybňovat a věci si sami potvrzovat. 

Větší rozhled

S informacemi nekončíme. Právě při jejich získávání poznáme, jak málo toho víme. Kolik zákoutí oboru ještě existuje a my jsme o tom doteď neměli ani ponětí. Díky předmětům, které třeba potřebovat úplně se finále nebudeme, získáme přehled i o trochu jiných věcech. Začneme se dozvídat o všem možném od spousty různých lidí propojených s jinými obory a naučíme se na problémy dívat z několika různých úhlů. Začneme být více otevřeni novým věcem - příležitostem, názorům, řešením. Zjistíme totiž, že nikdy nevíme a ani nebudeme vědět všechno.

Čím déle architekturu studuju, tím méně jí rozumím.

Poznávat svět

Během studia máme tolik možností získávat informace, cestovat a vzdělávat se v zahraničí. Navíc se potkáte a budete obklopeni tolika inspirativníma lidma, kteří vás budou ovlivňovat. Motivovat být lepší a lepší. Začnete mít chuť dokázat mnohem víc, než jen dodělat školu. Budete mít touhu se dál vzdělávat, cestovat a poznávat všechno, co s vámi nějak souvisí. S cestováním se pojí touha učit se cizí jazyky, nahlédnout do zvyklostí jiných kultur, nových lidí, chutí a stylu života. Otevřou se vám oči ještě víc, než jste doteď měli. Vyzkoušíte si věci, o kterých jste ani netušili, že existují, dostanete se na místa, kam byste se třeba ani nevydali a při tom všem se dostanete do situací, ve kterých třeba otestujete tak trochu i sebe.

Respekt k druhým

Nástupem na vysokou se často odtrhnete od svých přátel a rodiny. Dostanete se do nového prostředí a začínáte tak trochu nanovo. Nové tváře, noví známí a třeba budoucí přátelé na celý život. Poznáte lidi z různých rodin, různých zemí, s různými rodnými jazyky. Každý z vás bude mít jiné zkušenosti, možnosti a cíle, ale přesto vedle sebe budete muset fungovat. Budete tvořit společný projekt, prezentaci nebo prostě nějakým způsobem spolupracovat. V různě namíchaných a různě velkých skupinách. Stanete se tak více tolerantní, trochu víc nad věcí a mimo to zlepšíte své komunikační dovednosti. Začněte víc respektovat rozhodnutí a názory ostatních a třeba se naučíte neodsuzovat lidi na první pohled.


Kontakty

Věc, kterou si za peníze nekoupíte jsou opravdové reálné kontakty. Něco, co si budujeme už od mládí a možná si to ani neuvědomujeme. Zatímco na základní a střední škole mezi spolužáky mohou být časem naši klienti, na vysoké škole si k tomu přidáme i možnost obchodních partnerů či parťáků, se kterými založíme firmu. Pokud už s někým máme nějaký vztah a alespoň krátnou minulost, je nám spolupráce mnohem bližší a má větší předpoklad lepšího konce, než spolupráce s někým neznámým. Právě na škole si během projektů můžete vyzkoušet, s kým vám spolupráce vyhovuje, jakým způsobem a pak to všechno využít v pracovním životě.

Vysoká škola tak přináší opravdu skvělé možnosti, jak rozšířit své obzory, nebát se tolik překračovat hranice a hlavně je zdrojem spoustu informací, které se dají použít i v osobním životě. Jaké benefity u vysoké školy oceňujete vy?

DALŠÍ ČLÁNKY NA PODOBNÉ TÉMA:
Rozhovor o erasmu a marketingu
Jak bojuji se strachem z prezentování?
O time managementu
Jak si udržet motivaci?

You May Also Like

4 komentářů

  1. Ahoj, Ivush!

    Vysoká škola - doteď si vzpomínám, jak jsem tam nastoupil s obavami a očekáváními. Nakonec jsem si tam našel fakt skvělé princezny - tím myslím svoje mužské spolužáky! :-D Ač jsou každý jiný a jeden je hrdý Slovan, druhý pro změnu Nácek a třetí normální člověk, tak spolu tvoříme fakt dobrou partu a věřím, že to jsou takoví ti kamarádi do budoucího života! :-) Vzájemně si pomáháme a myslím, že mi to pomohlo si uvědomit nějaké ty svoje hodnoty.

    Je ale pravda to s tou zodpovědností - hned se mi vybavilo, že musím napsat argumentační esej (kravina) a vím, že tam se Ti to děsně nechce dělat...no ale musíme, co nám už zbývá? Rádi bychom neměli problémy, když nám studium zatím celkem slušně jde. :-)

    Co se ale týče toho cestování - z toho mám děsný strach. Dnes a denně slyšíme, jak bychom měli vycestovat v rámci Erasmu. Jenže já si troufám maximálně do Bratislavy, což by vypadalo dobře komicky! "Já jsem teď na Erasmu!" - "No nekecej, a kde?" - "Na Slovensku!" :-D

    Každopádně máš krásný článek, který jsi dovedla převést i do příjemné audiopodoby. Máš skvělý hlas, mluvit umíš, možná někdy se do toho trošililinku více vžít! :-) Ale je to postupný vývoj. Za sebe říkám, že se mi to líbí a rád budu poslouchat Tvé další podcasty. Normálně je neposlouchám, takže fakt pecka! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Zatím jsem na začátku vysoké školy a mám pocit, že jsem naprosto hloupá a že o oboru nic nevím, ačkoliv v něm už pěkných pár let pracuju :D Doufám, že to srovná :D

    OdpovědětVymazat
  3. Ale jo, práce s informacema jednoznačně. Hlavně teda jejich očesávání od balastu, to jsem se naučila rychle. Zbytek bohužel moc ne, jak je mým zvykem, po skončení školy skončila moje existence pro všechny, co jsem tam znala, jako na všech předchozích stupních, nejsem člověk co zvládá udržovat kontakty :)

    OdpovědětVymazat
  4. Období na vysoké škole bylo pro mě hodně náročné a hlavně hodně, hodně stresující. Každé zkouškové bylo taková procházka peklem. Opravdu to k tomu přirovnávám takto brutálně. Se stresem jsem začala pracovat až v důsledku nákupu u cibdol.cz Na CBD konopí jsem nikdy nedávala a byla to chyba!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář:)