Architektura a urbanismus 3.semestr

by - března 15, 2020


Architektura a urbanismus je jedno z magisterských zaměření na ČVUT. O tom proč jsem se na něj rozhodla jít a jaký byl první semestr jsem psala v článku: Jaké je magisterské zaměření Architektura a urbanismus? Další semestr je zamnou a já bych se s vámi ráda podělila o to, jaký ten "poslední" semestr na vysoké škole byl. Teď už mě totiž čeká pouze diplomová práce a povinný předmět už nemáme žádný, tedy pokud někdo nedodělává předměty, které v předchozích semestrech nedodělal. V takovém případě si ale nejsem jistá, jestli by byl puštěný k obhajobě diplomové práce.

Přesuneme se ale k předmětům, které jsem tento semestr absolvovala.

Krajinářská architektura a životní prostředí (KAZP)

Velmi důležitý předmět rozdělený mezi dvě katedry a společný pro nás (A+U) a také A+S. Celý předmět je, jak už název napovídá, zaměřen na krajinu, její ochranu, hodnocení a péči o ni. Probírali jsme také, jak výrazný dopad má krajinotvorba na zemědělství a jak zmírnit negativní vlivy. Učili jsme se také kde hledat jednotlivá data, jak s nimi pracovat a využívat je k analýze území. Celkově byl předmět přínosný a hlavně byla látka vysvětlována na praktických příkladech. Chodila jsem bohužel jen na část přednášek, ale ty zrovna byly většinou hodně zajímavé. Cvičení předmětu byly rozděleny mezi dvě katedry. 
První část předmětu měla katedra urbanismu a územního plánování. Našim úkolem bylo zpracovat analýzu krajiny v námi vybraném území. Místo jste museli navštívit a nafotit v něm panoramata, na kterých se určovaly a hodnotily prvky, které tu krajinu tvoří. Výsledkem byla seminární práce složená převážně z výkresů s analýzami.  Ta pak byla nutná u zkoušky a bylo možné za ni získat plusový bod.
Druhá část předmětu se absolvovala pod katedrou Hydromeliorací a krajinného inženýrství. V programu ArcGIS (se kterým jsme se my urbanisté setkali už v minulém semestru) jsme se každé cvičení zaměřili na vypracování map z našeho vybraného území. Jednalo se převážně o sklonitosti půdy, ohrožení sesuvem a podobná témata. Šlo o to se naučit, kde data získáme a jak je v programu zpracujeme. Z každého cvičení vznikly 1-2 výkresy, které pak byly součástí závěrečné práce včetně jejich okomentování, aby bylo vidět, že výkresům rozumíte. Ty závěrečné práce byly celkem přísně hodnoceny (ale záleželo hodně na vyučujícím), tak bych nedoporučovala je podceňovat. Pár lidí kvůli tomu nemohlo jít ke zkoušce a musí si tak studium o rok prodloužit.
Samotná zkouška nebyla nejtěžší, ale ani nejlehčí. Skládala se z písemné části (4 psací otázky) a následně ústní zkoušení, kde se ptali hodně na chyby z toho písemného testu. Většina lidí to udělala na první pokus, ale často jim hodně přilepšily plusové body z přednášek nebo za semestrální/závěrečné práce. Otázky nebyly zákeřné, ani to nebylo nutné psát slovo od slova jak z knížky, ale známkování jsem stejně moc nepochopila. 

Nástroje územního a krajinného plánování (NUKP)

Konečně nás pořádně doběhla legislativa. V tomto předmětu se řeší převážně stavební zákon, všechny jeho důležité části a na něj navazující vyhlášky. K tříhodinovým přednáškám bylo i cvičení, ve kterém se konzultovaly seminární práce. V této seminární práci jsme si dělali takový stručný přehled jednotlivých nástrojů územního plánování a stručně zpracovali jejich části v zákonech. Zkouška byla písemná a ústní. Na učení je toho opravdu celkem hodně, tak bych si určitě vyhradila dostatek času, protože obsah tohoto předmětu se v praxi určitě hodí znát.

Úvod do profesní praxe (UPP)

Předmět, který bych klidně ocenila třeba o rok dříve. Přednášky byly skvělé, ucelené a hodně užitečné. Přišlo za námi i pár lidí z praxe a mluvili o tom, jaký vstup do praxe měli oni. Co je překvapilo nebo na co naopak byli ze školy dobře připraveni. Tím, že už se v praxi 4 roky pohybuju, mi nějaké jejich poznámky přišly úsměvné, protože z nich bylo vidět, že při praxi asi nepracovali. O to víc mi přijde skvělý, když někdo pracuje už při škole.



Ateliér tvorby - magisterký 2 (AMG2)

Tento semestr je ateliér koncipován jako předdiplom. Je tedy důležité vybrat si téma, které nás opravdu zajímá a už se třeba pomalu nasměrovat k problematice, kterou budeme chtít řešit v praxi. Konzultace a celý průběh semestru probíhá v podstatě stejně jak v předešlých semestrech. Výběr vedoucího probíhá opět tak, že kdo doběhne k papíru v předu místnosti rychleji, ten se stihne zapsat k tomu, koho chce mít za vedoucího předdiplomu a následně automaticky k diplomu. Super systém co? :/
Na předdiplomu už většinou každý zpracovává odlišné území. Ty území jsou celkem velké, aby se k samotnému diplomu vybrala jen určitá menší část k řešení a navržení do většího detailu. Model se tento semestr opět nedělal.

Psychologie architektury (XPAR)

Úplně nový nepovinný předmět, který jsem si zapsala na úkor přednášek z KAZP a nelituji. I když se nejednalo o nové vědomosti z oboru, potěšilo mě, že se někdo konečně zabývá tématem, který jsem myslela, že dávno existuje a celý studium nechápala, proč nás v psychologii učí vývoj dítěte a v sociologii obrazy. Doufala jsem, že propojí tyto témata s architekturou a naučí nás, jak jednotlivé principy využít v praxi architekta. Nestalo se tak až doteď. Tento předmět byl vůbec poprvé na světě, takže se trochu bojovalo a tématy a nikdo nevěděl, co pořádně očekávat. Ačkoliv byly nějaké hodiny slabší, celkově to bylo určitě zajímavé. Zkoumali jsme naše osobnosti a chování, říkali si jak s tím třeba pracovat v praxi, ale tím, že byl tento předmět poprvé, se nestihlo vše, co bylo v plánu. Tento semestr je však vypsán znovu a už má nějakou pevnější strukturu. Cílem je připravit studenty do praxe po té psychologické stránce.


Rozvrh zimního semestru 2019 (ve středu jsem měla nepovinnou angličtinu)

A to by bylo z oboru Architektura a urbanismus vše. V další části vám představím jak to chodí na obhajobách a jak probíhá celý ten proces ohledně odevzdání diplomové práce.
Stále si stojím za tím, že nelituji rozhodnutí jít na tohle zaměření, protože mi to dalo obrovský a důležitý základ pro architekturu, který jsem v bakaláři postrádala. Doporučuji tento obor tedy opravdu všem, kteří to s architekturou myslí vážně a mají velké cíle.

Tímto článkem vás provázely vizualizace z mého předdiplomu a koho by zajímala celá práce, najde ji zde: www.studio-ivush.cz/portfolio/centrumzizkov/


Pokud vás zajímají další články ze studia architektury, můžete pokračovat tady:

Pokud vás zajímají články o studiu na architektuře, najdete je pod štítkem ČVUT. O architektuře taky píšu na svém webu www.studio-ivush.cz/blog a nějaké zákulisní fotky a informace jsou na mém instagramu @ivush_slo.

You May Also Like

0 komentářů

Děkuji za komentář:)