Rozhovor o Erasmu a marketingu s Eliškou Gibalovou

by - prosince 07, 2019



Zajímá vás, jaké to je studovat v Nizozemí nebo v Dánsku? Moje dlouholetá kamarádka Eliška měla možnost vyrazit na půlroční studium do obou těchto zemí a o své poznatky se podělila v novém podcastu. Kromě srovnání těchto škol se podělila i o marketingové tipy. Vysvětlila také, proč je blog skvělým marketingovým nástrojem a čím ho lze třeba nahradit. 

Eliška je studentkou Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a svoji první cestu absolvovala do Nizozemí na bakalářském stupni studia na univerzitu Zuyd. Na magisterském stupni měla možnost studovat na Dania academy v Dánsku. Navštívené školy byly spíše pouze vyšší odborné, nikoliv vysoké školy, a i tak měly svoji úroveň vyšší, než UTB ve Zlíně.

Oba Erasmy absolvovala i se svojí skvělou parťačkou Ádou a zatímco první Erasmus vybírali především tak, aby se na něj dostaly spolu, u druhého si daly mnohem více záležet na výběru univerzity a šlo jim především o kvalitní univerzitu. 

Pokud se tedy bojíte vycestovat, oslovte svoje spolužáky, zda to nechtějí zkusit s vámi, protože jak říká sama Eliška: "Erasmus není o cestování, ale hlavně o studiu, kterého není nutné se tolik obávat. Když se chce, všechno jde. Pokud zvažujete výjezd a bojíte se, zkuste si najít nějakého parťáka, protože ve dvou se to lépe táhne a problémy se také řeší rychleji. ;)"



A co bylo zajímavého na studiu?
  • Například v Holandsku si fiktivně založili firmu a mohli si na ní vyzkoušet, jak vlastně firma funguje, jak musí reagovat na různá období, aby se firmě stále dařilo atd.
  • Studium jazyků zase probíhalo formou zadání videí a podkladů, kterým každý věnoval čas doma a ve škole se o nich potom bavili a navazovalo se právě na samostudium. Spoléhá se totiž na to, že se učíte hodně i sám.
  • Závěrečný projekt byl propojený i s reálnými firmami a musel dokázat, jak by se aplikovaly navržené věci v praxi a při závěrečné prezentaci dostali zpětnou vazbu od dalších lidí z praxe,
Konkrétněji o těchto věcech mluví Eliška v našem rozhovoru. Zmínila se také o její příhodě s pokutou a o tom, jaké to je mít na škole k dispozici psychologa, který vám může pomoct zpracovat naše myšlenky a pomůže nám nasměrovat se správným směrem.

A jaké marketingové tipy nám Eliška doporučila?

  • Mít zájem o to, co dělám a věřit tomu
  • Adaptovat sociální média do procesu prezentace a neignorovat jejich existenci a popularitu
  • Definovat si naši cílovou skupinu a přizpůsobit tomu naši komunikaci
  • Sledovat nové trendy a poznat naši konkurenci
Jak může blog pomoci při hledání práce?
Potencionálním zaměstnavatelům ukážete, že i když nemáte hodně zkušeností z praxe, umíte prodat sami sebe. Zároveň si můžete tvořit vlastní značku a odlišit se tak od ostatních uchazečů.
V rámci tohoto téma jsme si povídali i o mém blogu a o tom, jak je občas náročné se rozhodnout, jakým směrem blog nasměrovat. 

Nakonec je tady bonus, který do podcastu nebylo možné integrovat a tím jsou fotky a zajímavosti, které Eliška pořídila během svých studií v zahraničí.

Jedno z nejzajímavějších knihkupectví na světě. Nachází se v Maastrichtu a původně to byl kostel. V Nizozemí je normální přijít ke kostelu a zjistit, že už to vlastně není vůbec kostel, ale třeba hotel anebo právě knihkupectví.


Jakožto nadšený koňák, jsem si nemohla nevšimnout parkoviště pro koně u malé hospůdky na cestě do Valkenburgu v Nizozemí, kam jsme se s kamarádkou ve volném čase vydaly na kolech. Valkenburg je krásná vesnice se zříceninou, která se táhne do jednoho z největších krpálů v celém Nizozemí a proto tudy vede trasa největšího Nizozemského závodu Amstel Gold Race.


Ukázka našich výletu na kolech po krásách okolí Maastrichtu, kde jsme studovaly. Je fajn když za den ujedete třeba 40km a zjistíte, že už jste za okrajem mapy.




Ale cestovala jsem i autobusem a to do Dánska. Tak vypadaly naše kufry na Berlínském nádraží, kde jsme čekaly několik hodin na další spoj.


Výlet do Osla jsme si jednoduše nemohly nechat ujít, protože když už jsme tak blízko Norska, tak to přece musíme! Na snímku je vidět stěna v Oslu na radnici, ale jelikož je v Oslu opravdu draho tak se nám společně s Munchem chtělo kříčet. Asi chápem, jak vznikl jeho nejznámější obraz Křik. Navíc jsme jely v zimě, takže jsme pořádně mrzli a skoro zapadli sněhem.



Randers, město, kde jsme v Dánsku studovali. Zatímco v Nizozemí slyšíte češtinu jenom u turistů, v Dánsku je velké množství českých a slovenských studentů. Mimo obrovské teplárny tu najdete zajímavou Zoo - Regnskov anebo městské muzeum, kde si hlavně děti můžou vyzkoušet historické kostýmy.




Já ještě jednou děkuji Elišce za rozhovor a informace, o které se s námi podělila a budu moc ráda, pokud se podělíte o vaše zkušenosti z Erasmu.

Já sama jsem bohužel na Erasmu nebyla, existují ale i jiné formy studia v zahraničí. 
Já byla 2x na Athens, o kterých si můžete přečíst zde: ATHENS
Jestli se na vysokou teprve chystáte, sepsala sem několik tipů nejen pro studenty architektury, které vám pomůžou využít všechny příležitosti studentského života.
Se seberozvojem a vzděláváním se dobré pokračovat i po škole, proto je tady článek Kde se vzdělávat online, kde najdete i účty, které vám pomůžou zdokonalit se třeba v jazycích.


You May Also Like

3 komentářů

  1. Perfektní! Baví mě sledovat, jak to chodí na jiných univerzitách, protože se máme pořád tolik co učit! :) A to knihkupectví?

    OdpovědětVymazat
  2. Taky mě baví sledovat, jak k tomu přistupují jiné univerzity. Za mě je to skvělá známka toho, jak se můžeme učit jedni od druhých. Já jsem třeba na Stockholmské univerzitě zjistil, jak funguje práce virtuální asistentky a díky tomu se tím teď živí moje žena. :) Jakože když jsem pak přijel a ona hledala práci, tak jsem jí navrhl tuhle variantu. Přes koronavirus měla docela vyhráno. ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavý text a bezpochyby inovativní přístup. Dneska se člověk setkává spíše s tím, že lidi slepě procházejí pracovní inzeráty a zapomínají na nějakou vlastní sebeprezentaci. Ono spousta lidí si to neuvědomuje, ale třeba pěkné sociální sítě nebo vlastní blog, kde se věnujete svému tématu vám zajistí docela dobrou konkurenční výhodu, protože to málo kdo dělá. :) Já jsem třeba takhle získal praca Łódź v Polsku, která mi dala obrovské zkušenosti. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář:)